onsdag 29 februari 2012

Forntiden

Det finns mycket spännande saker att lära sig om forntiden. Idag tittade vi på några filmer som finns på UR, Spår från forntiden, Att vara barn på forntiden och Språk på forntiden. Vi tittar på lite olika filmer i grupperna men när vi tittat färdigt har alla sett samma. Det är mycket bra filmer och ger många bra samtal samt funderingar.Delar av filmerna kan ni också se om ni klickar in på Spår från forntiden och  Fornnordiska.
Klippen finns också under länken Vetamix forntiden, i länklistan i högerkanten.  Vi jobbade också vidare med våra forntidsmappar som nu ska dekoreras med fina bilder från de olika tidsåldrarna. De blev jättefina!
Vecka 15 (onsdag 11/4 - torsdag 12/4) och vecka 16 (måndag 16/4, onsdag 18/4 - torsdag 19/4) kommer vi att ha Elevens val. Detta blir en fördjupning av de ämnen vi nu jobbar med och slutprodukten av detta jobb blir barnens redovisning av vårt arbetsområde. Här har barnen stora möjligheter att välja olika sätt att redovisa. För att väcka lite idéer och tankar kring detta har vi redan börjat ge förslag på hur man skulle kunna göra.
Här på klassbloggen, onsdag 25 januari, under "Målen med Skåne och forntiden" kan ni läsa om en del förslag på sätt att redovisa.
Hanna är tillbaka igen efter sin långa resa och barnen var jätteglada att se henne igen. Hon är så sugen på att få jobba med matte på iPaden och det är inte svårt att få hjälp med det av något barn. 


Någon annan har försjunkit i sina matteproblem på en annan iPad. Barnen håller också på att skriva recensioner om apparna och det är bara positiva omdömen. tisdag 28 februari 2012

Läxa

Läxa till tisdag 6 mars:
Matte: Uppgifter på papper, repetition av uppgifter vi jobbar med i skolan just nu.
Engelska: ???? information om detta kommer
Idrott: träna styrka och balans, bild på en övning barnen hade på idrotten idag kommer.måndag 27 februari 2012

Vi jobbar vidare....

snödroppar by Per Ola Wiberg ~ PowiVill börja med att påminna om måndag 5 mars, det är en kompetensutvecklingsdag.
Det innebär att barnen är lediga från skolan. Fritids är öppet som vanligt för de barn som är inskrivna där.

Idag hann vi ungefär hälften av det vi hade planerat, så är det ibland. Barnen hade mycket att berätta om sportlovet och det fick ta sin tid. Det är roligt att de vill berätta för varandra och att de efterhand kommer på saker som de gjort när de hör de andra berätta. Att prata inför en grupp om det man upplevt ingår också i Läroplanen, så det är inte bara "prat".


Vi har fått nya direktiv angående elevers ledighet under den tid som de nationella proven pågår,
d.v.s. från och med vecka 11 till och med vecka 20 (12 mars - 16 maj). Vi kommer inte att bevilja ledighet under denna period. Det är många delprov som ingår i dessa prov, vissa delar måste göras i grupp.
Vi har ännu inte fått proven och vet inte hur de ser ut. Proven 2012 är helt nya prov.  
De är omarbetade med utgångspunkt från den nya läroplanen (Lgr11) som trädde i kraft augusti 2011. Treornas nationella prov omfattar ämnena matematik och svenska. När samtliga prov är genomförda och rättade kommer ni föräldrar att få reda på ert barns resultat.

torsdag 16 februari 2012

Ha ett riktigt skönt lov!

Sportlov nästa vecka och ute snöar det just nu, det passar perfekt.
Vi diskuterade idag om barnen på forntiden också kunde bygga snöfort och ha snöbollskrig.
På järnåldern kunde de ju eftersom klimatet blev kallare. Klimatet förändrades en hel del under de tusentals år vi nu läst om.
Nu vet vi ganska mycket om stenåldern, bronsåldern och järnåldern. På klassbloggen finns en hel del länkar som handlar om forntiden.
Idag lyssnade vi på hur de pratade på forntiden, Vad säger han? och skulle försöka förstå vad de sa. Klarar ni det?
Vi försökte också svara på frågorna Hade dom? Klarar ni de frågorna?

Vi vill be alla som går in stora ingången att använda de skoskydd som finns innanför huvudentrén.
Det blir så vått och smutsigt på golvet och alla barn ska passera där när de går till matsalen. För våra treor som hänger sina kläder där och är duktiga och tar av sig skorna innanför dörren är det inte så roligt att gå i detta. Barnen får väldigt gärna ha inneskor med sig, det kan vara skönt att ha på fötterna när man kommer in.

Ha ett skönt lov! Ut och lek, mys, vila och koppla av skolan!
                          Katharina Eva Andreas

Snöåldern?

Idealas treor bygger i snön.

Hjärtemuffins

Äntligen! Fick vi äta alla smärriga muffins som vi bakade med Christina. De smakade jättegott sa Tim.

onsdag 15 februari 2012

Läs Telefonbloggarna

Idag måste ni läsa inläggen på Telefonbloggarna, barnens helt egen blogg. Några barn har idag gjort egna inlägg där! Där finns också fina årstidsdikter som barnen skrev i höstas, om ni inte redan har läst dem.
Påminner en gång till att barnen är lediga från skolan på fredag, fritids är öppet som vanligt.

I morgon kommer barnen att få en folder med information om aktiviteter under sportlovet. 

Gå gärna in på Lunds kommuns hemsida och läs om aktiviteter som kommunen organiserar. Det finns massor att göra och prova på om man ska vara hemma under lovet. 

Sportlov i Lund

Sportlov 2012, stort utbud av aktiviteter»

2012-02-13 –   I år finns ett stort utbud av aktiviteter under sportlovet. Dessa finner du i Lokaltidningen som går ut...

tisdag 14 februari 2012

Alla Hjärtans Daghälsning från alla till alla på Idala

                                                                                              Innanför ytterdörren vid huvudentrén skapades idag ett stort Alla Hjärtans Dag-kort av alla som kände sig inspirerade att lämna en hälsning.

Inga läxor:
Nästa vecka är det lov och då hoppas vi alla barn ska ha en bra vecka utan skolarbete.

För barnens skull kan vi hoppas att snön får stanna en vecka till. Idag var det kramsnö och då passade barnen på att bygga både snögubbar och ett fort i snön. 

En ritning till hela skolan

.


En hälsning från hela skolan. Alla har ritat den blev jättefin.

Alla hjärtans dag pyssel

Nu är vi klara med alla hjärtans dag pysslet.

måndag 13 februari 2012Vi jobbar på med matten och är nu inne på subtraktion igen.
I höstas tyckte barnen det var jättejobbigt när vi hade "matteprat" och man skulle med ord förklara hur man kunde lösa ett problem. Att man kan lösa ett och samma mattetal på många olika sätt och alla tänker inte på samma sätt.
Vi jobbar mycket med den matematiska förståelsen och nu märks det att allt det vi pratade om i höstas har mognat. Det har liksom sjunkit in och nu är allt mycket lättare.
Målen med det vi jobbar med just nu ser ni på bilden här till vänster.Efter helgens snöande låg det ett fint lager ute på gröningen som lockade till snöbollskastning och andra lekar i snön.
Om det är någon vuxen med där ute får man gå ut på gröningen, finns det bara möjligheter följer vi naturligtvis med dit.
Kunde man leka dessa lekar på forntiden??

Så här fina blir barnens forntidsmappar. Vi läser, skriver och tittar på film om forntiden. Vi ska gå vidare till järnåldern nu i veckan.


När vi räknar använder vi oss av alla möjliga lärverktyg. Något som just nu är väldigt intressant är att jobba med iPaden, det är verkligen motiverande. Här kommer barnen in på saker de inte lärt sig, med viljan att gå vidare tar man reda på det och på så sätt lär vi oss mycket mer än vi behöver.


I morgon är det Alla Hjärtans Dag, förberedelser pågår för fullt........................................

fredag 10 februari 2012

Redovisningar och veckobrev

Fredag igen, det går så fort....
Vårt klassråd idag med pojkarna i en grupp och tjejerna i en grupp blev väldigt bra. Det är olika diskussioner och vi försöker hjälpa barnen att lösa de problem som uppstår efterhand som de dyker upp. Att ibland sitta i två grupper och låta alla komma till tals kan ge en hel del. Många barn är väldigt modiga och uttrycker sina tankar och känslor i gruppen. Barnen hade önskemål om att ha det så här delat denna gång och då gjorde vi så.

Bokredovisningarna är väldigt bra, barnen presenterar böckerna inför klassen och ska även säga sin åsikt om boken. När de dessutom vet att de blir filmade så skärper de sig verkligen. Barnen avgör själv om de vill bli filmade eller inte, samt om vi får lägga det på klassbloggen. 
OBS! Vill påminna om att fredag 17 feb (nästa fredag) är en kompetensutvecklingsdag, vilket innebär att barnen är lediga från skolan. Fritids är öppet som vanligt. 

torsdag 9 februari 2012

Fredagsmys på fritids i morgon!
I morgon efter mellis planterar vi oss i studiehallen framför en trevlig film och popcorn.

Tim och Linnea förbereder.                                                                                Slutresultatet!

Idag hade vi besök av Anette, Louise J-s mamma. Det är trevligt när ni kommer och hälsar på i skolan, ni är alltid välkomna!
Vi är nu inne på bronsåldern och läser om hur det såg ut då. Vad har hänt, vilka förändringar har skett? Det dyker upp nya ord hela tiden som vi utökar vårt ordförråd med, de kan vara bra att ha om man spelar Wordfeud.
Vad är urna, ljuster, häll-ristningar, röse, skeppssättning och fler ord som barnen inte hört förut.
Hällristning vet de flesta efter att vi tittat på bilderna, men bara ordet häll, vad betyder det och ordet ristning ihop med det. Vet man vad ordet betyder är det betydligt lättare att förstå. 

Torsdag på fritids!

Barnen valde spökboll i idrottshallen idag.

onsdag 8 februari 2012

Thomas på besök

Ludvigs pappa var hos oss idag, det var mycket intressant och bra att få höra någon annan prata om samma sak som vi ofta pratar om, men med andra ord, andra bilder och annan röst.
Ludvigs pappa är polis och han berättade för oss hur hans jobb är och en del av vad han gör på sitt jobb.


För vem gäller lagen?
Fast man är vuxen får man inte bestämma själv, det finns lagar som alla måste följa. I skolan finns det regler vi måste följa, i lekarna finns det regler och det går egentligen ut på samma sak, att det ska fungera.Barnen hade många frågor och Thomas svarade tålmodigt på så många han hann med. Han berättade och visade bilder på många olika poliser, den som nog fick flest sympatier var den fina polishunden.


Han avslutade med att berätta om sina kläder och utrustning han måste ha på sig när han jobbar, inte alltid, det beror lite på vad han gör.
Den här skyddsvästen väckte stort intresse, den är riktigt tung. Vi gissade vikten på den, 20 kg-4 kg var gissningarna på.
Han berättade också att när han har hela sin utrustning på sig väger den totalt ca 30 kg, den ska man ibland ha på sig när han springer...... 30 kg, hur mycket är det?
Hur mycket väger du, frågade vi ett av barnen.
Jag väger 30 kg, sa hon. Oj!                              

Tack så mycket Thomas!

Är det någon av er föräldrar som vill komma till skolan och berätta om er arbete är ni väldigt välkomna!