tisdag 8 november 2011

Läxa

Läxa till tisdag 15 oktober:
No: Barnen har fått en bild och faktatext om Årstider, Månens faser och Dag och natt.
Det är en kort repetition av det vi redan lärt oss när vi jobbat om rymden.
Detta är troligtvis en ny typ av läxa för barnen. De ska läsa texten och tänka efter vad de läst, inte bara läsa den för att "ha läst igenom"den. På tisdag nästa vecka får de några frågor om detta.
Man ska INTE kunna det utantill!
Ett sätt som vi jobbat med i skolan när det gäller faktatexter är att läsa en bit, tänka efter vad det handlade om, skriva ner några enstaka ord om det och sen gå vidare med en ny bit av texten.
Vi har på detta sätt gjort tankekartor som man kan använda sig av för att se om man kom ihåg det man läste. Då är det mycket lättare att förstå innehållet i det man läser.
Det är ganska viktigt att träna på lite studieteknik, det kommer man att ha stor nytta av framöver.
Det blir alltså ingen matteläxa denna gång.
Idrott: Karta över skolgården med information om vad man ska göra. Andreas kommer att berätta om det här på bloggen, om någon inte riktigt vet hur man ska göra.
Engelska: Skriv översättningarna till de instruktioner som ingick i leken 'Simon says' som finns nerskrivna i era skrivböcker. Det gäller de rörelser som vi gjorde i leken förra lektionen. Lär er komma ihåg vad instruktionerna betyder tills vi leker 'Simon says' nästa gång.
M.v.h. Lena Hutchkinson

Vi har mycket "matteprat" på mattelektionerna. Gemensamma genomgångar där vi vuxna förklarar, vi gör mattetal gemensamt och barnen får berätta hur de tänker när de löser uppgifterna. Det är inte alltid så lätt att förklara hur man tänker men detta är väldigt viktigt att få igång. Man måste också kunna skriva ner hur man tänker och visa att man verkligen förstått vad det hela går ut på. Jag tror inte barnen jobbat så mycket på detta sätt tidigare, men som jag sa på föräldramötet, den matematiska förståelsen är mycket viktigare än att man bara sitter och räknar sida efter sida, skriver rätt svar men förstår inte hur allt hänger ihop. Många av barnen tycker det är väldigt jobbigt just nu, men det får vi stå ut med ett tag till. Det lättar lite längre fram.
Ibland ska man över vissa trösklar, när man landar på andra sidan känns det väldigt bra!

1 kommentar:

  1. Vilka toppenbra läxor! Vad duktiga våra barn kommer att bli på att "tänka själv". Det är inte som när man själv var liten och det räckte att kunna saker utantill, man behövde inte reflektera och visa att man kunde använda sin kunskap!

    SvaraRadera