onsdag 9 november 2011

Vivaldi och årstiderna




De fyra årstiderna har vi både lyssnat på och målat hela dagen idag. Vi började morgonen med att klippa ut stora cirklar, klistra in alla årets 12 månader i ordning samt skriva hur många dagar varje månad har.
För att komma ihåg det tog vi våra knogar till hjälp, bra hjälpmedel, de finns alltid med.
Vi har 12 månader och en cirkel kan man jämföra med klockan i klassrummet som också har 12 siffror, så det är enkelt att placera ut varje månad vid en siffra, första månaden vid ettan osv. Det var lite pusslande med det och vi var färdiga med det lagom till "fruktrasten".

Efter rasten gjorde vi en tankekart med ord vi tycker hör ihop med de olika årstiderna. Det blev många ord. De ska vi använda i morgon när vi ska skriva dikter om årstiderna.
Årstiderna av Antonio Vivaldi lyssnade vi på samtidigt som vi målade, en årstid åt gången.

Därefter satte vi igång att måla årstiderna. Hösten började vi med eftersom det är där vi är nu. Tiden går fort och helt plötsligt var det dags att äta lunch men vi var inte klara och därför lät vi allt ligga kvar och fortsatte jobba vidare med det efter lunch. Det blir fantastiskt fina konstverk, ni ska få se!



Vem är Vivaldi? När levde Vivaldi? Här kom vi in på matematik och vi tog oss an uppgiften att räkna ut hur gammal han blev. Hur löser man det? Han levde 1678-1741. Oj, hur kan man räkna ut det?

Nu fick vi verkligen användning för de olika metoder vi lärt oss den senaste tiden. Det var svårt att räkna ut men vi hjälptes åt. När vi såg hur man kan tänka upptäckte vi att det var ju faktiskt inte omöjligt att räkna ut det.


Antonio Vivaldi var en italiensk violinist och kompositör som var verksam i början av 1700-talet. Han var också musiklärare i en flickskola i Venedig i Italien.

Vivaldi är mest känd för sina konserter för soloinstrument och orkester. Hans mest berömda verk är De fyra årstiderna. Det är fyra violinkonserter, en för varje årstid: Våren, Sommaren, Hösten och Vintern.
Han skrev även andra typer av musik, bland annat omkring 40 operor.
Antonio Vivaldi föddes 1678 och dog 1741.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar