onsdag 18 januari 2012

Bokprat och Mårten Sandén

Anna från biblioteket var hos oss idag och hade bokprat med treorna. Hon berättade också lite om Mårten Sandén, som skrivit Petrinideckarna. När alla barnen hade haft bokprat, de var uppdelade i tre grupper, avslutade vi med att titta på en intervju som några barn gjort med Mårten Sandén.
Här är länken till intervjun så kan ni också se-höra den: Bokslukarna intervjuar Mårten Sandén
På denna sida kan man också följa en del av Petrinivandringen i Lund.
Här finns även mer information om hans böcker samt bra länktips.
Det är på Barnens bibliotek , här finns massor av annat intressant för barnen. Jag lägger in en länk i högerspalten också, den är alltid användbar.

Tillsammans med Anna har vi lagt upp nästa läsplan för barnen och idag inspirerade Anna dem med att berätta om de böcker vi kommer att läsa. Vi har lånat boklådor med böcker som Mårten Sandén skrivit, många titlar av samma författare och många exemplar av samma bok. På så vis kan flera barn läsa samma titel, var och en skriver sin egen bokrecension och kan sedan utifrån detta diskutera böckerna i små grupper.
Den bokrecension barnen ska göra utgår från samma mall som "Lilla Författarskolan", den som vi jobbade med i höstas när vi skrev egna berättelser.
På så vis lär sig barnen att läsa mer medvetet och ser också bättre hur en berättelse kan vara uppbyggd, vilket i nästa steg utvecklar deras eget skrivande.
Att vi läser just Petrinideckarna hör också ihop med vårt tema Skåne och forntiden. Mårten Sandén bor i Lund och hela serien utspelar sig i Lund. Åker ni in till Lund någon dag så gå gärna till L:a Fiskaregatan, på högersidan strax innan man kommer fram till Grand Hotell "bodde" Petrinideckarna. Det finns en karta i böckerna som man kan titta på.
Barnen har nu också börjat undersöka apparna som vi lagt in på iPaden. Idag fick några uppgiften att söka på iPaden efter appar som de tyckte var bra att träna multiplikationstabellerna på. När de hittat en app skulle de skriva upp den på tavlan för att delge varandra vad de hittat. De ska också få berätta vad de tyckte om "sin " app. Vi vuxna har lagt in en hel del appar som barnen får använda, nu i början är det naturligtvis roligt att undersöka iPaden och se vad där finns, och där finns mycket intressant att jobba med och träna på. De får skiftas om att arbeta på iPaden och det ger också ett väldigt bra tillfälle att samarbeta och samsas om något. Vi har några iPads och alla vill naturligtvis väldigt gärna ha dem, då hjälps man gärna åt bara man får använda dem. Det är väldigt roligt och här kan barnen lära sig en hel del. Dessa iPads ingår i vårt matteprojekt och är en del av våra digitala läromedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar