måndag 30 januari 2012

Skridskor på torsdag!!!

På torsdag går vi iväg till parkeringen vid badet och åker skridskor! Vi samlas i klassrummet som vanligt och går sedan iväg tillsammans. Alla måste ha hjälm när de åker! Några i klassen har skridskor som man kan tänka sig att låna ut om man inte har eller har vuxit ur sina egna. Vi pratade om det idag innan vi slutade och kommande dagar kan barnen ta kontakt med varandra och lösa det. 
Vi går tillbaka till skolan när det är dags att äta lunch och äter i vanlig tid. Sedan stannar vi på skolan, troligtvis är alla nöjda och belåtna efter ett par timmar på isen. 
Man får gärna ha med sig något varmt att dricka och en smörgås eller frukt, inga sötsaker. Något som är bra för magen och tänderna brukar vara bra att tänka. Ta gärna med ett sittunderlag också, om ni har.
Stenåldersflickan Ihla 
I filmen får vi följa stenåldersflickan Ihla och hennes familj. Männen ska jaga och familjen förbereder sig på olika sätt. Kvinnorna och barnen samlar ätliga växter, nötter och bär till matlagningen. Männen tillverkar spjut och pilar och alla deltar i ritualerna som ska säkra god jaktlycka. Efter jakten tar familjen noga till vara allt som djuret ger.
Denna film tittade vi på idag, dessvärre går det inte att lägga in den här eftersom den tillhör NE/UR vilket betyder att man kan bara se filmen om man är inloggad på NE. 
Vad betyder ordet ritualer? Vi stöter ständigt på nya ord som vi lär oss vad  de betyder. Ritualerna inför en jakt på stenåldern var ganska intressanta. 
I fredags kommer ni kanske ihåg att barnen uppskattade maten mycket, jag fick förklaring på det när jag kom hem. Min dotter går på Polhemskolan i Lund och berättade att de haft besök av Mat-Tina. 

Mat-Tina blev Mat-Tant för en dag

Mat-Tina och tre Polhemselever

Fredagen den 27 januari 2012 besökte TV-kocken Tina Nordström och hennes kollega Benny Cederberg Polhemskolan. Tillsammans med måltidspersonal lagade de lunch till elever och personal.
Fredagen den 27 januari 2012 besökte TV-kocken Tina Nordström och hennes kollega Benny Cederberg Polhemskolan.
Falukorv och potatismos eller Lasagnettegratängs smaksätta med Tina Nordströms nya Jättegott kryddblandningar serverades. Skolans elever fick sedan prova och utvärdera resultatet. Betyget blev MVG, "Riktigt, riktigt gott"!
Elever fick sedan betygsätta maten direkt till Tina i matsalen.
Besöket skedde inom ramen för ”En berikande SMAK-resa” – ett samarbete mellan Lunds kommuns Måltidsservice och TV-kocken Tina Nordström.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar